What's next?

Riksdagsvalet är över och i dag samlas partierna för sina första överläggningar inför regeringsbildningen.
Dags då att se framåt mot det fortsatta supervalåret.

Rubriken är förstås välkänd för alla er som, likt undertecknad, slaviskt följde tv-serien Vita Huset. I ett hektiskt tempot tar president Bartlett beslut i brådrasket för att att ögonblicket efteråt vända sig till sina närmsta medarbetare och ställa frågan: ”what's next”. Själva sinnebilden av det tuffa tempo som råder (eller i alla fall rådde, tills nuvarande administration vände allt på ända) i presidentens boning i Washington.

Så, vad kommer härnäst för oss som rör oss på en mindre global arena än medarbetarna i västra flygeln? Jo, närmast på schemat är nästa val, EU-parlamentsvalet i slutet av maj. Två åländska kandidater gör redan sitt bästa för att värva röster. Närings- och miljöminister Camilla Gunell ställer upp på de finländska socialdemokraternas lista. På Svenska folkpartiets lista finns Anton Nilsson, specialmedarbetare hos parlamentarikern Nils Torvalds.

De två har gått i klinch i frågan om vårfågeljakten redan innan valkampanjen hann starta. Här ser förstås Nilsson en chans att håva in alla jägarröster när Gunell aktivt väljer att inte vara med i landskapsregeringens beslut om att tillåta densamma även i år. Å andra sidan finns ju faktist en stor grupp väljare som antingen inte bryr sig nämnvärt, eller som motsätter sig fågeljakten, och den gruppen torde lockas av Gunells motstånd.

Säkert kommer de båda att försöka lägga distans mellan sig också i andra frågor. Samtidigt är det en aningen märklig situation då en minister i landskapsregeringen och den Ålandstillvända EU-parlamentarikerns nära, och åländske, medarbetare ska stå mot varandra. Om ingen av dem kommer in i parlamentet, vilket ju är det klart mest sannolika utgången, ska de sedan samarbeta i frågor som är viktiga för Åland. Och just närings- och miljöfrågor är ju områden där EU styr en hel del, och Åland därför behöver all möjlig uppbackning i Bryssel.

Att landskapsregeringen sedan är splittrad i vem man stöder i EU-valet är en annan intressant sak. Utåt håller LR ihop, men samtidigt gör flertalet ministrar från Moderaterna och Liberalerna reklam i sociala medier för Anton Nilsson. Hur påverkar det de sista sex månadernas arbete i LR?

Många frågor finns, och fler kommer ställas. Är det supervalår så är det. Och alla vi som älskar politik och spelet kring makten har ett höjdarår att se fram emot.

Jonas