Vem tar vem? Och när?

Regeringsbildningen går framåt, säger blivande lantrådet Veronica Thörnroos. Men tillägger också att det går långsamt.
När ska Åland få en ny regering?

För Katrin Sjögren tog det fem dagar att presentera regeringsunderlaget, sex dagar ytterligare att presentera vilka som skulle bli ministrar. På söndag har det gått tre veckor sedan valet – och frågan är om vi får se grunden för en ny landskapsregering innan dess.

Det ska sägas att det är ett betydligt svårare läge nu än för fyra år sedan. Då kunde Liberalerna, Socialdemokraterna och Moderaterna hitta varandra kring en samsyn över att kommunerna behövde bli färre. Mandatfördelningen då var också enklare att förhålla sig än till den som nu råder i lagtinget.

I skrivande stund sitter jag på redaktionen och väntar på att Veronica T ska ringa tillbaka för dagens avstämning om hur sonderingen har gått. Det har blivit en del sådana samtal sedan valkvällen. Men jag när en, kanske naiv, förhoppning om att det ska klarna på regeringsfronten under helgen. 

Anledningen till denna naiva optimism är att partierna har fram till onsdag på sig att lämna in budgetmotioner till det budgetförslag Mats Perämaa (Lib) och den avgående landskapsregeringen presenterade förra veckan. Om den tillträdande regeringen vill sätta ett avtryck redan från årsskiftet lär den vilja lämna in ett antal motioner innan motionstiden går ut, och om så ska vara fallet bör ju också regeringsunderlaget vara klart så man hinner snacka ihop sig om motionerna.

Så kanske, kanske får vi goda nyheter (eller dåliga, beroende på vilka partisympatier man hyser) de närmaste dagarna. 

Samtliga inblandade har dock med emfas deklarerat att någon ”svensk” regeringsbildning ska det inte behöva bli. Ni minns väl att det tog 129 dagar för den svenska riksdagen att hitta regeringen Löfven II efter valet för ett drygt år sedan?

/Jonas