Väntad avgång efter katastrofvalet

Juha Sipilä meddelar att han avgår som ordförande för finländska Centern.
Ett mycket väntat beslut efter den usla valsöndagen för regeringsbildaren.

Juha Sipilä kom in som en stormvind i politiken efter en lång karriär inom näringslivet. Han vann valet 2015 och bildade regering med Samlingspartiet och Sannfinländarna.

Men redan från början staplades misstagen på varandra. Han skapade en minimal regering, men mycket få politiskt sakkunniga tjänstemän. Han drev på stora reformer.

Och han misslyckades. Gång på gång. Riksdagsbehandlingarna av reformerna blev flera gånger generande för regeringen då deras förslag underkändes i granskningen.

Värst var det förstås med vård- och landskapsreformen. Den sköts upp, sköts upp igen och föll till slut. Av reformernas reform blev inte ens en tummetott. ”Som att tränga in en elefant i en mikrovågsugn”, beskrev den åländske riksdagsledamoten Mats Löfström mycket träffande reformen. Den hade aldrig en chans, inte minst eftersom den byggde på en form av terrorbalans mellan Centern och Samlingspartiet. Centern skulle få sina landskap och skulle därigenom trygga sin regionala makt. Samlingspartiet fick valfrihet inom vården, där privata initiativ skulle få stor frihet.

Centern ville egentligen inte har valfriheten, och Samlingspartiet ville egentligen inte ha landskapen. Det gick som det gick.

Nu lämnar Juha Sipilä efter sig ett Finland som ekonomiskt mår betydligt bättre än det Finland han tog över. Men han lämnar också ett Finland som inte fått den hett efterlängtade vårdreformen.

Och han lämnar efter sig ett Finland som under den senaste mandatperioden, Sipiläs mandatperiod, flera gånger i det närmsta misshandlat sin autonomi, Åland.

När Juha Sipilä lämnar ordförandeposten och , får man förmoda, toppolitiken i september gör han det utan att ha lämnat det monument han nog såg framför sig i omdanandet av det offentliga Finland.

Jonas