Vänstern vinner valet i Spanien

Spanska socialdemokraterna, PSOE, har vunnit valet i Spanien, men regeringsbildningen ser ut att bli svår.
Kan landet bilda en stabil mittenregering med värsta fienden när högernationalisterna gjorde historiskt val?

Vi sticker emellan med lite spansk valbevakning. PSOE gick vinnande ur valrörelsen med cirka 28 procent av rösterna, men för majoritet saknas i runda slängar 50 mandat i parlamentet. Tidigare partnern, Podemos, fick runt 14 procent, och deras stöd räcker inte till majoritet. 

I stället förväntas PSOE:s partiledare och premiärministern Pedro Sánchez försöka inkludera katalanska och baskiska nationalistpartier för att hitta ett regeringsunderlag. Men med tanke på den infekterade frågan kring Kataloniens självständighet härom året, är det ingen populär tanke hos många.

I stället har röster höjts för att PSOE ska röka fredspipa med värsta konkurrenten PP, Partido Popular, och bilda en mittenregering. PP samlade runt 17 procent av rösterna, och en sådan regering skulle ge ett Spanien som under lång tid oroats över politisk instabilitet en bred regeringsbas. 

Det högernationalistiska Vox fick runt 10 procent av rösterna och 24 mandat. Det här är första gången Vox tar plats i parlamentet, och experterna menar att kontroverserna kring Katalonien lyft partiet.

Man kan konstatera att också Spanien sällar sig till den rad av länder där kanterna i politiken samlar mer röster än tidigare, och mitten har svårt att hävda sig lika starkt som tidigare. Om den trenden också blir sann i EU-parlamentsvalet återstår att se. Många EU-vänner oroar sig för hur parlamentet kan se ut efter valet, speciellt om de generellt EU-kritiska högerpopulistiska partierna tar många mandat, och därmed får större möjlighet att påverka EU:s utveckling.

Jonas