Startfältet är klart – vad lär vi av det?

Så var alla lagtingslistor inlämnade. 240 personer ställer sig till förfogande och söker väljarnas förtroende. Men vad kan vi dra för lärdomar av listorna?

Först och främst vill jag lyfta på hatten för de som ställer upp i lagtings- och kommunalvalen. Utan kandidater ingen demokrati. Samhällsdebatten är hård, och de som tar steget att kandidera i val riskerar, tyvärr, smutskastning. Inte minst därför ska vi vara tacksamma för de personer som väljer att ta ansvar för att det också under de kommande fyra åren finns tillräckligt med folk att styra över landskap och kommuner.

I lagtingsvalet (kommunlistorna får vi kommentera senare) ställer alltså 240 personer upp. Överraskande är att Obunden samling lyckats samla näst flest kandidater med 42 namn, bara ”slagna” av Centern med sina 48 namn.

Till skillnad från se senaste två valen är det svårt att se att någon tidigare ickepolitiker ska plocka stora skaror röster. 2011 kom Jörgen Pettersson (C) från journalistiken och fick en bra bit över 300 röster, och i valet 2015 tog såväl Tage Silander (MSÅ) som Nina Fellman (S) som nya i lagtingsvalet över 400 röster. Det kan hända att jag har fel, men någon sådan ny röstmagnet är svår att hitta i år. Kanske finns det någon i nya Hållbart initiativ?

Däremot blir valet den 20 oktober ett återvändarnas val. Speciellt moderaterna lär vara nöjda med att såväl Fredrik ”Frille” Karlström som Jörgen Strand, båda tidigare ministrar, ställer upp. Frille är välkänd och drog många röster 2011 och gör säkert ett bra val igen. Jörgen har de senaste två åren ägnat sig åt en lågintensiv gräsrotskampanj via sociala medier och personliga möten och lär också dra sina röster.

Det finns också ett antal partibytare. Mest anmärkningsvärt byte gör nog Janke Berglund, förknippad med Centern sedan länge, som i år kandiderar för Obunden samling.

De senaste veckorna har jag åtskilliga gånger ombetts om ett tips om hur valet kommer att gå, och svaret har varit detsamma som i dag: har inte en aning. Det känns som att det här valet är det mest ovissa på mycket länge. Sakfrågorna, vid sidan av kortrutt och kommunreform är få, många röstmagneter lämnar lagtinget, hur nya kandidater lockar röster är näst intill omöjligt att tippa... Jag har en känsla av att många tröttnat på just kortrutten och kommunreformen som ju debatterats i åratal, men vilken ny fråga kommer locka väljare i större skaror? 

Som sagt, det är mycket som är osäkert nu när vi bara har knappt fem veckor kvar till valet.

/Jonas