Solklart på Åland – struligt i Finland

Mats Löfström tog en utklassningsseger i kampen om det åländska riksdagsmandatet. Han resultat, med över 11.000 röster, duger till en mycket hög placering i riksdagen totalt.
I Finland däremot, har problemen bara börjat.

Att Mats Löfström skulle återväljas till fyra nya år som Ålands riksdagsledamot har varit tämligen självklart sedan han deklarerade att han ställde upp till omval. Men han vilade å andra sidan inte på lagrarna, utan bedrev en kort men mycket intensiv kampanj. Det bidrog till ett högt valdeltagande – oväntat högt med tanke på att utgången var i det närmsta given.

Nu får Mats Löfström åka tillbaka till Helsingfors med ett mycket starkt mandat från de åländska väljarna. Det stärker hans aktier i den svenska riksdagsgruppen, men också i riksdagen i sin helhet. Det är bra, för Löfström – och för Åland.

I Finland, däremot, är det hela havet stormar just nu. Sannfinländarna har gjort ett mycket bra val och slåss i skrivande stund om förstaplatsen med Socialdemokraterna i SDP. men förmodligen blir det SDP:s Antti Rinne som får uppdraget att bilda regering. Frågan är bara vilka han ska bilda den med.

Knappast kommer Rinne att vara intresserad av Sannfinländarna. Dels för de ideologiska skillnaderna, dels för att Sannfinländarna efter den senaste mandatperioden knappast kan kallas en stabil regeringspartner.

Samtidigt har Centern, en av de mer troliga regeringskamraterna, tokrasat. Statsminister Juha Sipiläs parti har fått ett rejält underkännande av väljarna. Troligt är att Sipilä lämnar sitt uppdrag de närmsta dagarna. Mindre troligt är att Centerpartisterna är speciellt sugna på att sätta sig i en regering efter ett så svidande nederlag.

Åland står starkt med en riksdagsledamot med förnyat och förstärkt förtroende. Frågan är gentemot vem eller vilka han ska använda det.

Jonas 

PS: I morgon är det åter till vardagen. Lagtinget har ett monsterplenum med start 13. DS.