Silly season råder i landskapsregeringen

Socialdemokraterna går till attack mot Moderate socialministern om äldrelagen. Och kritiserar narkotikapolitiken.
Allt i ett och samma lagtingsplenum.
Nu är det valtider också i landskapsregeringen.

Silly season är en sportterm för tiden då klubbar får köpa och sälja spelare. Det är då nya vinnande lag kan byggas med nya spelare. 

Om fem månader är det val till lagtinget, och just nu pågår den åländska politikens egen silly season. Enligt Valbloggens källor har landskapsregeringens (LR) partier kommit överens om att från och med maj månad är det fritt fram för partierna att positionera sig inför höstens val, även om det innebär att man går emot LR:s linje.

Under måndagens lagtingsplenum blev detta tydligt. Först hamnade socialminister Wille Valve (MSÅ), som presenterade LR:s förslag till ny äldrelag, i en häftig ordväxling med Sara Kemetter (S) om tolkningen kring bestämmelserna om personaldimensionering i lagen. Kemetter menade att lagen säger att det ska finnas en sådan, medan Valve hävdade att LR valt bort den möjligheten.

Sedan tog Göte Winé (S) ut svängarna i den, något märkliga, debatten om narkotikapolitiken och kritiserade den politik som förts och förs.

Nu är frågan om något av regeringspartierna kommer ”svika” LR i någon av de mer profilerade frågorna? Kommunreformen och kortruttsbron till Gripö är de två frågor som utgjort den största klyftan mellan oppositionen och regeringsblocket under mandatperioden. Under måndagens plenum diskuterades kommunreformen, men då höll fasaden.

Före sommaruppehållet ska också kortrutten tas upp på nytt, på fråga från Harry Jansson (C), och det blir nästa stora test för LR:s sammanhållning. 

I de politiska kretsarna viskas det allt mer om samtal mellan liberaler, moderater och centerpartister inför en stundande regeringsförhandling i höst. Redan har vi sett samarbete mellan de tre partierna i såväl riksdags- som EU-val (i det senare också med Ålands framtid), och rykten (sådan brukar det finnas gott om i silly season-tider, och de ska alltid tas med minst en nypa salt) gör gällande att den treklövern ligger nära till hands efter valet.

Återstår dock att se hur moderater och liberaler, å ena sidan, och Centern, å den andra, ska överbygga gapet dem emellan om exempelvis kommunreformen. I måndagens debatt var dock alla överens om att något måste göras för att rädda den handfull med kommuner som riskerar konkurs-läge om ett par år. Men hur det ska göras är fortfarande en fråga som delar lagtinget.

Fem månader kvar av silly season – Lagtingets egen version av vem tar vem.

Jonas