En röstmagnet ställer upp igen

En av förra valets stora röstmagneter, Tage Silander (MSÅ), har bestämt sig för att ställa upp i lagtingsvalet.
Det är väl behövliga nyheter för Moderaterna.

I måndagens Ålandstidning gick jag igenom hur det ser ut bland partiernas lagtingsledamöter, framför allt då de som lämnar lagtinget eller inte hade givit besked om de ställer upp på nytt. Moderaterna var i särklass mest utsatta på listan. Johan Ehn med 365 röster har redan sagt att han inte kandiderar. Talman Gun-Mari Lindholm (171 röster) och Tage Silander (460) var tveksamma. Tillsammans stod de för 996 av MSÅ:s 2.470 röster 2015.

Problemet med för de åländska partierna är att valsystemet har en oerhört stor grad av personval, vilket innebär att en avhoppad ledamots röster långt från säkert går till partiet i nästkommande val. 

Nog för att både jag och de flesta andra varit rätt säkra på att Tage Silander, efter att han deklarerat att han inte ställer upp i kommunalvalet i Mariehamn, ändå skulle kandidera för ytterligare en mandatperiod, så är det säkert en lättad partiledare i Annette Holmberg-Jansson som i dag kan räkna in honom i det moderata startfältet.

I och med Silanders ja är det nu Liberalerna med fyra röststarka ledamöter som sitter mest illa till. Om två veckor ska partierna lämna in sina kandidatlistor, då måste alla osäkra ha bestämt sig. Och då kan vi på allvar se hur mycket partierna kommer att få kämpa. Inte bara för att vinna nya röster, utan också för att försvara de röster de hade 2015.

/Jonas