Partisymboler är svåra grejer

Det här med att ska en partisymbol är inte lätt, alltid vill någon hitta fel. Som undertecknad, framför en fotbollsmatch i lördags.

Kommer ni ihåg när de svenska Socialdemokraterna presenterade sin nya logotyp för en massa år sedan? Den klassiska rosen fick en modern look. Men det dröjde inte många minuter innan en del hade hittat symboler i rosen, och gärna med ett bildprogram förstärkt dessa. Den mest ihågkomna är nog apan i mitten av rosen.

Och när Folkpartiet blev Liberalerna och lanserade ett stilistiskt L som partisymbol tog det inte ens nanosekunder innan ganska många såg L:et som en fallos, komplett med bollar och allt.

I lördags bänkade jag mig framför tv-apparaten för att se Malta-Sverige. Det blev förstås inte spännande för en svensk mot den notoriska slagpåsen från Medelhavet. Men en bit in i matchen hajade jag till vid åsynen av en logo på reklamskyltarna längs långlinjen. Gjorde åländska Hållbart initiativ reklam på Malta?

Nej, så var det förstås inte. I stället var det reklam för Uefa-sponsorn Socar, Azerbajdzjans statliga olje- och gasbolag, som syntes där. Men deras logo är försvinnande lik det åländska miljöpartiets. Att det sedan är ett gas- och oljebolag som delar logo med klimatkämparna i HI är kanske inte det sällskap som partiet söker...

/Jonas