Olika kampanjer mot samma mål

De två åländska EU-valskandidaterna valde olika scener för sina respektive kampanjer på första maj.
Ett bevis så gott som något på deras olika vägval för att ta sig till Bryssel.

Anton Nilsson försökte vinna sympatisörer i duggregnet på Torggatan. Samtidigt talade Camilla Gunell i kylan i Jakobstad när SDP förstamaj-demonstrerade.

Bortsett från det ”märkliga” händelsen att Anton Nilsson, tillsammans med Åländsk center, bara ”råkade” lägga sitt torgmöte på just det datumet, bara fem meter från där socialdemokraterna höll sina tal, så funderade nog en och annan på varför Camilla Gunell valde Jakobstad före Mariehamn på arbetarrörelsens dag.

Det är faktiskt inte så märkligt. Gunell och Nilsson har olika utgångspunkter i sina respektive väljarjakter. För Anton Nilsson handlar det om att säkra så många åländska röster som möjligt för att därigenom dels se till att Svenska folkpartiets enda mandat säkras, dels att han själv blir första ersättare till Nils Torvalds.

För Camilla Gunell är förutsättningarna annorlunda. Hon vill ta en ordinarie plats, om SDP lyckas vinna fyra mandat. För att göra det måste hon plocka röster vid sidan av de åländska. Mot den bakgrunden är det lätt att förstå valet att åka till Österbotten och locka svenskspråkiga att rösta på henne.

Samtidigt finns förstås risken att Gunell tappar röster på hemmaplan genom att inte vara på plats samtidigt som Nilsson kampanjar för fullt. Röster som då måste ersättas bland de finlandssvenska väljarna.

Ett tillägg: Eftersom jag vet hur oerhört känsligt det kan vara med vem som blir exponerad i exempelvis bilder i en valrörelse så konstaterar jag att jag gärna använder nya bilder, och då bara en av kandidaterna fanns inom räckhåll för Ålandstidningens fotograf på första maj blev det en bild på Anton Nilsson den här gången. Med den förklaring torde risken för ett ramaskri, förhoppningsvis, vara låg.

Jonas