Måtte de hitta varandra

I dag har regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) träffat Samlingsparteit för samtal kring regeringsbildningen.
I morgon ska Rinne ge svar om vilka partier som ska förhandla fram ett regeringsprogram.

Antti Rinne säger till svenska Yle att samtalen med Samlingspartiet varit bra och att oklarheter blivit tydligheter. Det är en bra nyhet för Finland, för Socialdemokraterna behöver ett annat stort parti med sig i regeringen.

Sannfinländarna är knappast aktuella, skillnaden i grundläggande värderingar är för stora, och Centern vill bygga om sitt parti från oppositionsbänken de kommande fyra post-Sipilä-åren. Då återstår bara Petteri Orpos Samlingsparti.

Om klyftan mellan SDP och Samlingspartiet är för stor för att man ska hitta en regeringsbas tillsammans med, exempelvis De gröna och Svenska folkpartiet, kan det dröja innan en ny regering är på plats. Och hur ett sådant scenario kan se ut fick vi med all icke önskvärd tydlighet se i Sverige i vintras.

SFP-ordförande Anna-Maja Henriksson var i Yles text fortsatt positiv, även om hon lade till att det är regeringsprogrammet som slutligen avgör SFP:s eventuella deltagande. Ta det med en nya salt, för svenska riksdagsgruppens omfattande svar på Rinnes frågor var uppenbart ett försök att lägga en grund för att de fyra åren utanför regeringen inte ska bli fler.

I morgon runt lunchtid ska Rinne ge svar på vilka partier som ska vara med i regeringsunderlaget och inleda förhandlingar om regeringsprogrammet. To be continued, som de säger i filmerna.