Hur blir en debatt bra?

I går hölls partiledardebatt som avslutning av Alandica debatt. I nästan två timmar diskuterade åtta partiledare viktiga åländska frågor inför höstens val.
Men frågan är: var det en bra debatt? Och hur skulle du vilja att valdebatterna ser ut?

Undertecknad var en av fyra moderatorer i debatten där Ålandstidningen, Nya Åland och Ålands radio ställde frågorna och delade ut ordet till panelen. Tiden var satt till en timme och 45 minuter. Kan låta långt men, visade det sig, var alldeles för kort. I alla fall med det upplägg som bestämts.

I mina ögon, och jag vill på nytt påpeka att jag var en av de som kunde styra debatten och därmed var en del i problemet, blev det en ganska seg historia. Frågorna man vill hinna med i en debatt är många, likaså partiledarna. Det gör att bara att gå runt panelen ett varv tar lång tid, tid som då tas från ytterligare ämnesområden och/eller från replikväxlingar. I ärlighetens namn kan jag också tycka att partiledarna, med ett par undantag, inte riktigt kändes ha drabbats av valfebern ännu. Den verkliga fajten kanske får dröja till i höst?

Just nu sitter många och knåpar på hur valbevakningen i höst ska se ut. Själv ägnade jag gårdagskvällen åt debattformatet, hur man kan få ett bättre tempo i en debatt. Därför, kära läsare, vill jag gärna ha din åsikt. Hur gör man en partiledardebatt till en riktigt intressant tillgivelse där idéerna och skiljelinjerna verkligen kommer fram? Hur ska, kort sagt, debatten blir en riktigt bra vägledning för väljarna när de ska göra sitt val till lagtinget?

Mejla gärna dina idéer om debattformat till: jonas.bladh@alandstidningen.ax.

Jag tackar på förhand för alla förslag!

Jonas