Det finns bara ett alternativ

Det sägs allmänt att regeringsbildningen i Finland kan bli svår med tanke på valresultatet.
Men det finns ju – egentligen – bara ett alternativ. Rinne och Orpo får slå sina påsar ihop.

Inget parti över 20 procent. Tre på sjutton. En ny verklighet i finländsk politik. 

”Hu, det här blir svårt”, sa de flesta tyckarna när valresultatet sent om sider stod klart i söndags kväll. Men i realiteten finns ju bara ett alternativ – att Socialdemokraterna och Samlingspartiet gör som de gjort flera gånger förr och bildar regering tillsammans. Sedan fyller de på med andra partier, mest troligt är De gröna och SFP. Det samlar 108 mandat av de 200 i riksdagen. Saken är biff!

Självfallet kommer det ta en stund för motsvarigheterna i arbetsmarknads- och ekonomisk politik att hitta ett sätt att komma överens om ett regeringsprogram. Men det kommer de att lösa. I värsta fall gör de som politiker brukar göra, och lämnar de allra hetaste frågorna utanför programmet och skjuter dem fyra år framåt i tiden.

Centern vill slicka såren i opposition. Sannfinländarna kan inte bilda en högerregering eftersom mandaten inte räcker till. Och knappast vill Socialdemokraterna av ideologiska skäl sitta tillsammans med Jussi Halla-Ahos gäng. Dessutom måste det vara oerhört svårt för något av de andra partierna att, efter Sannfinländarnas uppdelning under förra mandatperioden, lita på att partiet utgör en stabil regeringspartner.

Så, det blir för Antti Rinne (SDP, bilden) och Petteri Orpo (Saml) att ta ansvar för röran och skaka hand.

Det mest spännande ur en åländsk synvinkel i den förhandlingen är att se om Mats Löfströms starka valresultat, näst mest röster i den svenska riksdagsgruppen, leder ända in i regeringen. Om SFP tar plats i regeringen lär det stå mellan ministerpost och ordförande i gruppen för Löfström. Så pass stark är hans ställning med drygt 11.000 röster i ryggen.

Jonas